среда, 01. јул 2009.

Tulumbe iz Rerne ili Vojvodjanske Tulumbe

Ove tulumbe iz rerne,nazivam jos Vojvođanskim tulumbama.

Zašto? Priča koja prati ovaj recept je vrlo zanimljiva...:)

Meni je ovakve tulumbe baka redovno u detinjstvu pravila, sto zbog lake pripreme, sto zbog jeftinih sastojaka.....testo je nalik onom za princes krofne pa ko to onda ne vole, jel?
Ja sam duuugo bila u ubedjenju da tako izgledaju prave tulumbe, jer smo ih kod kuće  zvali TULUMBE-a, bez onog "iz rerne" naravno kako drugo..:)


Te sam ih kao velika ljubiteljica često zahtevala, jer mnogo ih volim, onako zlatne prelivene sa šerbetom, a unutra šuplje....:)
Baka ih  je isto toliko cesto pravila, kako bi me posle napornog dana u skoli i obilnog rucka malo zasladile.

Moj prvi da tako kazem, susret sa orijentalnim desertom  uopšte orijentalnim slatkišima tipa tulumbe, urmašice ...itd,naravno bio je na letovanju u Grckoj. Znači početkom devedesetih, sa drugaricama sam letovala u Grčkoj, i naravno prvi susret sa pravim tulumbama je bio  smešan , jer su mi prave tulumbe bile _-Taako drugačije od mog "Vojvođanskog originala!.



I iako nema mnogo recepata vojvodjanske kuhinje koja bi se mogla pohvaliti " uticajem" orijenta,pre svega mislim na tu jaku slast i prelive sa agdom,moze se reci da ipak vojvodjanska kuhinja nije ostala imuna na ove specijalitete.

Elem,u nekim starim bakinim i tetkinim svescicama recepata nasla sam par recepata veoma slicnih baklavi,pod nazivom Novosadska baklava.

Zaista se sa pravom moze tvrditi da je Balkansko poluostrvo veliki spoj tri razlicita sveta,ukusa i mirisa,sto se i u nasim kuhinjama vidi.

Za razliku od onih pravih, pravcatih tulumbi,ove mozete napraviti bez problema,lagano I uvek uspesno.

Bitno je da se pridrzavate par saveta:


Pre svega zagrejte rernu,smanjite temperature tokom pecenja na 180C,I nikako,ali zaista nikako ne otvarajte rernu kako bi ste se uverili da li su gotove.

Jednostavno kada dobiju bakarnu boju izvadite ih.


Potrebno je:

1/2l vode

1 kasika secera

Malo soli

2 soljice ulja

300g brasna


4 jaja


1 prasak za pecivo



Sirup:

500g secera

1l vode

Priprema:

Vodu,secer,malo soli I ulje staviti na vatru da provri.


Zatim dodati brasno prethodno pomesano sa praskom za pecivo,te dobro izmesati I ostaviti da se dobro ohladi..

U potpuno hladnu smesu ddavati jedno po jedno jaje I dobro sjediniti sa smesom.

Pleh obloziti pak papirom ili premazati uljem,te spricom istiskivati tulumbe,da budu velicine 12cm.

Peci oko 30 min na 180C I jos jednom savet:nikako ne otvarati rernu

I dok vam se tulumbice peku pripremite sirup,tako sto ce te secer I vodu uzavriti te sa tim serbetom preliti tulumbe.

Ostaviti ih da odstoje I potpuno upiju serbet.

Eto sada znate da i mi Vojvodjani imamo naše Tulumbe...koje su JEDARED UKUSNE!!!

26 коментара:

  1. Vau Vera, prekrasno izgledaju. Ja sam probala jednom iz slasticarnice i bile su lose. Vjerujem da su ove domace neusporedive.

    ОдговориИзбриши
  2. Vera, sve pohvale divnom kolaču i tvojoj umešnosti!

    ОдговориИзбриши
  3. Ti si genije!!!Obozavam tulumbe (pored tufahija), ali ih rijetko pravim upravo zbog przenja u ulje (nezdravo, a i ne znam kud' cu sa tolikim uljem poslije). Ovo je genijalna ideja, idem ih ODMAH napraviti!!! Hvala:)

    ОдговориИзбриши
  4. Obozavam tulumbe,
    prekrasno izgledaju!
    Hvala:)

    ОдговориИзбриши
  5. juhu, ovaj recept iz rerne neznam! napravit ću ih sigurno, nadam se da će biti lijepe kao tvoje!
    hura za vojvođane!

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je izvrsno jer neću morati bacati ulje koje mi ostane. A već kada su toliko slatke neka nisu i masne!

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam to još nikada probala,pretpostavljam da je slično baklavama..a baklave obožavam,izgledaju jako sočne i fine!

    ОдговориИзбриши
  8. U subotu ih pravi moja klinka, baš me interesuje kako će ispasti.

    ОдговориИзбриши
  9. Tulumbe nisam nikad ni vidjela ni probala, ni ove ni one pržene. Pošto zapravo i nisam ljubitelj pržene hrane sigurna sam da bi mi se ove tvoje više sviđale, a izgledaju jako privlačno! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam probala tu varijantu. Svakako spremam recept:)

    ОдговориИзбриши
  11. Non ho capito molto, ma dalle foto si capisce la bontà!!!

    ОдговориИзбриши
  12. hvala svima puno.
    @ Stevo javi mi da li vam se dopadaju!

    ОдговориИзбриши
  13. Kolika je soljica ulja??? Od bijele kafe, od crne kafe...thx.:))

    ОдговориИзбриши
  14. Draga od crne kafe,dakle 1dcl,znaci treba ti 2 dcl ulja.

    ОдговориИзбриши
  15. Thx:)))
    vec sam pocinila katastrofu, probam ponovo (sa manje ulja)!!! Nisam bas toliki duduk da uzmem soljice za bijelu kafu, ali sam uzela one za crnu, samo dosta vece od 1 dcl:)))

    ОдговориИзбриши
  16. Ja takodje pravim iz rerne, nikada nisam ni probala da ih przim, mada, one sve iz poslasticarnica su przene i zaista ima razlike u ukusu.

    ОдговориИзбриши
  17. serbet ili slatki zaljev je bas netacan..
    1 litar vode ne ide sa 500 gr secera.
    ide jednak omjer secera i vode. i ja sam stavila 3 jajeta sasvim dovoljno.
    przene se monog bolje.

    ОдговориИзбриши
  18. Fenomenalne su ,isprobala sam :) pratila recept i rezultat je bio odlican .HVALA!!!

    ОдговориИзбриши
  19. Fantastične su, obožavam tulumbe i pržene i iz pećnice, tvoje su mi stvarno najljepše od svih koje sam vidjela! ;)

    ОдговориИзбриши
  20. Evo da se i ja oglasim povodom ovog recepta.Nije dobar omjer secera i vode,pa nisu dobre tulumbe,pa nije dobro neznam ni ja sta?!!!!!lnarode zena je ostavila recept njene bake,i bas takav mora da bude i nikakav drugacije.;)ko zna da ih napravi nece mu biti problem sa receptom,JER SU JEDARED UKUSNE!Pozdrav iz ravne Vojvodine od Cece...........

    ОдговориИзбриши